• Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Facebook Social Icon

house in Tominohara

It is a house with a courtyard between the two gabled volumes.

The field spreads to the south. In the surrounding area gradually residentialization progresses, the site is located at the tip of the site.
The building consists of two gabled houses. The whole volume is divided and it looks like one settlement.

The southern building restrains low height to bring light to the living room of the north building.

Roof of large and small gable is continued.

Pass under the thin eaves and approach the entrance. The entrance is in the lower wing of the south.
Sensibly, I intended to approach home (inside) gradually from the outside comfortably.
We have a window of grid at the top of the gabled. As it drops light inside the room, it makes it an accent of appearance.

When you enter the garden from the gate, you will see the courtyard, trees, basin.​

Water in the basin is from well water. It gushes out from the bottom and flows down to the outer circumference.
The basin uses stone mills.

When you enter the entrance, you can see the window. Beyond that we can see the trees in the courtyard. It does not show the entire courtyard, only a glimpse of a part. While feeling the presence of the courtyard, you proceed backwards. The wall on both sides of the entrance is the same finish as the exterior wall. When you enter the entrance, you feel a little external atmosphere. Switching feelings from the outside to the room, can do gentle. Lighting is indirect lighting that spreads light softly.

Entrance ... There is a glass window with a vertical grid at the top of the wall. Light comes in through the gaps in the grid.

From the south wing with the entrance to the north wing with the living, pass through the corridor. There is a wide view towards the courtyard here. The wall facing the courtyard leads to dining. The finish is tiled to emphasize its continuity.

The wall facing the dining kitchen is a continuous tile finish from the transition corridor. A hanging wall is provided to express the strength of the wall.

The finish of the wall between the dining room and the kitchen is tiled, and the space between the living room is divided by a vertical wooden lattice.

The back storage of the kitchen is built in accordance with the space. Indirect lighting is incorporated in the lower part of the hanging cabinet. The light illuminates the mosaic tile wall.

There are stairs going up from living to loft. It is designed to be thin in order to weaken its presence in space.

Space continues from the living room to the courtyard.

There is a wall storage that is continuous to the living and dining. By connecting different spaces for different uses, we create continuity of space.
The ceiling of the living room is as high as 5m. The space extends vertically and horizontally to the courtyard.

There is a south wing across the courtyard, and the courtyard is an external space surrounded by a U-shape. Because the south wing is a flat house, the south also reaches the living room in the north.

Japanese-style room ・ ・ ・ The floor is raised 300mm from the living room. The height of the ceiling is also lower than that of the living room, and a space with a different atmosphere is arranged in one space.

Two sides of a Japanese-style room can be divided by Shoji. It will be a private room.

The loft is connected to the living room.

Courtyard-Another living room floats up between the two wings.

A symbol tree is planted in the center of the courtyard.

Living night scene ・ ・ ・ Indirect lighting and spot light diffuse gentle light.

Night view of living and dining

 It is decorated in dark tones. It has a calm atmosphere.

Washstand ・ ・ ・ Indirect lighting is provided at the top of the front storage area, and light is reflected on the ceiling surface and spreads to the whole.

 
concept

The site is located at the border between residential and cultivated land. In recent years, a lot of houses are built in this area, and a new town spreads out. In such an environment, we designed to ensure privacy and capture light and wind from the outside.
There are gable buildings parallel to the south and north, with a courtyard between them. The two buildings are connected by a corridor. The building on the south side is a single-story building, reducing height and bringing sunlight to the first floor of the north wing.
The exterior is designed so that the roof of the gable of the south ridge and the north ridge continues in a row. By dividing the building into two buildings, the volume is divided and the surrounding environment is taken into consideration.

 

data

・ Location: Omura City, Nagasaki Prefecture
・ Use: house
・ Design, supervision period: January 2016-December 2016
・ Scale, structure:
1 total area: 135.50 m2
2 wooden single-story house

photo:Takuya Miyamoto

KAWAZOE ARCHITECTS​

​川添純一郎建築設計事務所